The news is by your side.

UP Board 2019: 10वीं कक्षा के छात्र अंग्रेजी व्याकरण के इन प्रश्नों को शामिल करें अपनी तैयारी में

0

ख़बर सुनें

UP Board 2019: यहां हम अंग्रेजी ग्रामर विषय से संबंधित कुछ प्रश्नों को बताएंगे। आपको बता दें कि इसमें 70 अंकों की लिखित परीक्षा तथा 30 अंकों का विद्यालय स्तर पर प्रोजेक्ट वर्क  होगा। कुल मिलाकर 100 अंक माने जाएंगे। अगली स्लाइड में हम कुछ प्रश्न उत्तरों से अवगत कराते हैं-
प्रश्न1. Respect our should we great for have teachers.
उत्तर. We should have great respect for our teachers.

प्रश्न2. Fit excercise keeps us regular.
उत्तर. Regular exercise keeps us fit.

प्रश्न3. Me my birthday gift sent brother a on to my.
उत्तर. My brother sent me a birthday gift on my birthday.

प्रश्न4. River enjoys swimming in the she.
उत्तर. She enjoys swimming in the river.

प्रश्न5. Waste work goes never hard.
उत्तर. Hard work never goes waste.

प्रश्न6. To his go village foot on I.
उत्तर. I go on foot to his village.

प्रश्न7. Two days have travelling they for been.
उत्तर. They have been travelling for two days.

प्रश्न8. We honour him and love for both.
उत्तर. We both love and honour him.

प्रश्न9. He was Sunday out from Saturday to tour a on.
उत्तर. He was on a tour from Sunday to Saturday.

Q10. Something to please give eat him. 
उत्तर. Please give him something to eat. 
निर्देश: उल्लिखित वाक्यों को अन्य रूपों में बदलें-

वाक्य: Sunil goes for a morning walk daily. (Negative)
नकारात्मक: Sunil does not go for a morning walk daily.

वाक्य: I know him very well. (Passive)
नकारात्मक: He is known to me very well.

वाक्य: She prays to God twice daily. (Interrogative)
प्रश्नवाचक: Does she pray to God twice daily?

वाक्य: This girl is very naughty. (Exclamatory)
विस्मयादिबोधक: How beautiful the girl is!

UP Board 2019: यहां हम अंग्रेजी ग्रामर विषय से संबंधित कुछ प्रश्नों को बताएंगे। आपको बता दें कि इसमें 70 अंकों की लिखित परीक्षा तथा 30 अंकों का विद्यालय स्तर पर प्रोजेक्ट वर्क  होगा। कुल मिलाकर 100 अंक माने जाएंगे। अगली स्लाइड में हम कुछ प्रश्न उत्तरों से अवगत कराते हैं-

विज्ञापन